És una APP o aplicació multiplataforma per a telèfons mòbils per a l’enviament de missatges instantanis. Funciona per a IOS, Android, BlackBerry i Windows Phone.
L’orige del nom és un joc de paraules combinant una expressió coloquial a mode de salutació (What’s up?), que vol dir com va o què què tal, i la paraula o abreviatura App, que significa aplicació o programari per a mòbil. Amb aquest joc de paraules, es crea una aplicació que permet comunicar tothom a qualsevol hora i en qualsevol lloc de forma ràpida i prou econòmica. Va ser creada en 2009 per Jan Koum i Brian Acton, ex-empleats de Yahoo. Està traduïda a 32 idiomes i actualment treballen a l’empresa 55 empleats, la major part d’ells enginers. Actualment, és l’aplicació de missatgeria instantània amb més usuaris actius, més de 800 milions de persones.
Un dels altres grans atractius d’esta aplicació és que permet enviar tot tipus d’elements multimèdia a banda de missatges de text, com icones, emoticones (vegeu emoticones), imatges, audios i vídeos. Tot això, sense cap element de publicitat. Ha relegat, per estos motius i d’altres, com la seua gratuitat, als SMS (vegeu SMS) o el Messenger de Microsoft.
Un 70% dels usuaris que tenen l’aplicació instal·lada l’usen a diari. A dia de hui ja duplica en nombre d’usuaris a la xarxa social Facebook (vegeu xarxa social). Facebook la va comprar per 19000 milions de dòlars i ara és la seua propietària. Ha tingut competidors com a aplicacions de missatgeria instantània com: LINE, Telegram, Skype i altres però actualment és l’aplicació que més s’utilitza a tot el món.
Esta nova forma de comunicació ha fet que els usuaris preferisquen parlar amb un missatge de text, audio o vídeo, abans que trucar per telèfon, que és molt més car i produeix un retard, a banda de ser un mitjà de comunicació invasiu (vegeu mitjans de comunicació).
Algunes xifres interessants a tindre en compte, de l’any 2015, poden ser:
-
Hi ha més de 800 milions d’usuaris actius, però cada dia hi ha un milió d’usuaris nous
-
Estos usuaris accedeixen, com a mitja, unes 23 vegades al dia a l’aplicació
-
30.000 milions de missatges són enviats diàriament, dels quals 200 milions són missatges de veu, 700 milions són imatges i 100 milions són vídeos
-
Forbes ha pervist que entre 2012 i 2018, les companyies telefòniques perdran 386.000 milions de dòlars, per culpa de whatsapp
-
Whatsapp és responsable del 27% dels selfies compartits per Internet
Esta popularitat provoca que moltes de les estafes o fraudes nous s’efectuen mitjançant whatsapp, ja que la majoria de la població té la aplicació instal·lada al seu mòbil i l’alcanç és major.
També, i degut a la ràpida i fàcil forma de compartir vídeos i converses, ha estat el causant del 40% de les separacions a Italia i de problemes relacionats amb la imatge personal per la facilitat per violar la Llei de Protecció de Dades.