Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

L’edició

La primera idea

La idea d’escriure el Diccionari de Benidorm va ser de Cinto Llorca, funcionari de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benidorm, al qual se li ha d’agrair l’interés i la preocupació que sempre ha tingut per la cultura en general i per la de Benidorm en particular.

Des d’ací li reconeixem el seu saber fer i manifestem la més sentida gratitud ja que la seua idea ha fet possible que Benidorm compte des d’ara amb el seu propi diccionari.

L’edició actual

Finalment, el Diccionari de Benidorm és una realitat a través de la xarxa.

Inicialment, s’havia d’editar en paper però per diferents raons no ha estat possible. L’any 2000 van començar els treballs de recerca i redacció del Diccionari i l’any 2003 l’obra estava enllestida per a ser publicada però, per raons alienes als autors, és l’any 2016 quan és possible.

En tots els intents de publicació, s’havia considerat que el Diccionari de Benidorm s’havia de publicar tal i com havia quedat escrit l’any 2003. Però si la publicació haguera estat en paper haurien pogut trobar-se certes desavinences en aquelles entrades en què la cronologia és determinant, així com en la creació, desaparició o modificació d’associacions o en aportacions bibliogràfiques publicades posteriorment. L’avantatge de publicar el Diccionari online és que tota la informació escrita l’any 2003 pot actualitzar-se contínuament si té variacions. Si alguna cosa hem de traure de positiu per no haver-lo publicat l’any 2003, és que ara el Diccionari tindrà tota la informació al dia.

Però, no solament és un avantatge publicar-lo en la xarxa per l’actualització. També ho és perquè, a diferència de l’edició de paper, no estem limitats per l’espai. I, a més a més, perquè és una eina de treball que durem a la butxaca estiguem on estiguem. La tecnologia punta fa possible consultar el Diccionari i extraure’n la informació instantàniament.

Es pot dir que el Diccionari de Benidorm entra al segle XXI per l’única porta possible que és la de la informàtica aplicada al saber humanístic, científic i tecnològic.

De l’any 2000 a l’any 2016

El regidor de Cultura, José Amor, va acceptar el projecte l’any 1999. Des de l’any 2003 que estava enllestit per publicar-se fins a l’actualitat, totes les corporacions municipals han estat sabedores que existia però, per raons alienes als autors i a les autores, no s’ha publicat. L’any 2014, la regidora Gemma Amor va acceptar començar les gestions de la publicació. El resultat va ser la firma, el mateix any, d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Benidorm, presidit per Agustí Navarro, i l’IES Pere Maria Orts i Bosch de Benidorm per a l’elaboració d’una aplicació web del Diccionari de Benidorm.

Sota la direcció del professor Salvador Mira i la coordinació de la professora Maria José Lozano del Departament d’Informàtica de l’IES Pere Maria Orts i Bosch, el grup d’alumnes del Projecte Fi de Cicles Formatius de Desenvolupament d’Aplicacions Web i Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma elabora l’aplicació web. L’any 2016, l’Ajuntament de Benidorm, presidit per Antoni Pérez, amplia el conveni i es finalitza el projecte.

La segona edició de 2024

Els últims avanços tecnològics de la informació i la comunicació han determinat adaptar el Diccionari a l’actualitat. Ha estat possible sota la direcció de J. Salvador Mira Gregori, llicenciat en Informàtica, encarregat de dirigir i coordinar les actualitzacions en la infraestructura tècnica i Maria José Lozano Pérez, enginyera en Informàtica, encarregada de tasques de coordinació amb l’empresa contractada i la direcció del Diccionari.

Les millores funcionals d’aquesta versió que les usuàries i els usuaris obtindran són:

  • Dates destacades
  • Millores en els cercadors
  • Traduccions automàtiques al castellà i a l’anglés
  • Disseny adaptable a tots tipus de dispositius (ordinadors, dispositius mòbils i tauletes)
  • Capacitat de SEO (millora de presència en els buscadors)
  • Recuperació de mapes
  • Nou servidor i infraestructura millorada i actualitzada a les últimes versions de sistemes operatius i màquines virtuals

Així mateix, la nova infraestructura tècnica que ho possibilita és:

Sistema operatiu de la màquina virtual

  • Tipus de contenidor de la màquina virtual
  • Tipus de base de dades
  • Versió del servidor web actualitzada
  • Servidor segur
  • Gestor de continguts estandaritzat