Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

carta TIC

És el mitjà de comunicació (vegeu mitjà de comunicació TIC.) escrit enviat des d’un emissor o remitent a un receptor o destinatari. És el sistema utilitzat en el de correu postal tradicional. Una carta té indicades les dades del destinatari al dret del sobre, del remitent al revers, i un missatge escrit en paper que es guarda dins del sobre. També duu un segell (vegeu segell TIC.), en paper o imprés, que indica i justifica les taxes pagades perquè l’enviament siga efectiu. 

Els segells van começar a existir a partir de l’any 1840, ja que abans d’eixe moment el pagament de l’enviament el feia el receptor de la correspondència.

Actualment, les cartes s’utilitzen ben poc a nivell personal i sí per a  les comunicacions publicitàries i altres comunicacions formals d’organismes oficials o bancs. En l’actualitat, al segle XXI, per a la comunicació diària entre persones, ja no s’utilitza este mitjà, fonamentalment per la lentitud a l’hora de confeccionar el missatge amb els seus elements i la lentitud pel canal que s’envia, que no és més que físicament.

Tenint en compte que abans una carta enviada des de 200 km de distància podia tardar menys d’una setmana i semblava poc, ara el mateix missatge escrit pot enviar-se per correu electrònic i tarda pocs segons. L’avantatge és molt si ens parem a pensar i la tecnologia, en este cas, ens facilita la nostra comunicació diària en tots els aspectes.

Abans era diferent, i este servei tenia una gran popularitat, i personatges com l’almirall Guillem Tato recordava en un dels seus escrits, com en 1940 el servei de Correus era molt millor que l’entrega a domicili, ja que ell recordava com anant pels carrers estrets de Benidorm, el carter el cridava pel seu nom per donar-li una carta. Això sí que era servei personalitzat.

I és que el servei de Correus a Espanya, que desde 1870 realitzava repartiment postal diari, segurament, i a Benidorm a principis del segle XX, eren tan pocs els habitants que, fins i tot el carter, sabia el nom de tots els que vivien al poble.

L’any 1911 va ser quan es van incorporar més serveis com la carta urgent, els girs i els reembossaments.

En canvi, al Benidorm de finals dels anys 50 i principis dels 60 sí que era un mitjà de comunicació que s’utilitzava freqüentment. De fet, en la relació de despeses de les Festes Patronals de 1959 es van gastar 125 pts en segells d’una pesseta. En total 125 cartes enviades, segurament per comunicar a persones de Benidorm que vivien fora la informació de les festes.

Per eixa raó, en 1960 es contabilitzava el nombre de segells venuts i al mes d’agost de 1960 es van vendre, en total, 255.000 pesetes, entre l’Administració de Correus i els dos estancs que hi havia.

En gener de 1960, l’Ajuntament rep del governador civil d’Alacant una carta on s’adjunta una còpia d’una altra carta rebuda del director general de Correus i Telecomunicacions (vegeu Ortuño i Berte, Emilio PERS.) sobre l’enviament de dos bústies-columnes per a la col·locació als llocs on procedisca. Agraeixen l’interés i acorden demanar dues unitats més, ja que Benidorm i els seus xalets i cases de camp s’han allunyat del terme municipal. Este és un signe del creixement de Benidorm en eixos anys i l’adaptació i creixement del poble.

I, de fet, mentrestant, des de l’Ajuntament s’acordava quin seria l’Edifici de Correus i Telègrafs (vegeu Correus i Telègrafs, Edifici TIC.). Es fa des de la corporació municipal una proposta perquè la Direcció General de Correus i Telègrafs fera una concessió a Benidorm per a crear un mata-segells especial commemoratiu del Festival de la Cançó (vegeu Festival de la Cançó MUS.) per a l’any 1961. Al llarg dels anys, molts han estat els segells i mata-segells que han tingut com a motiu Benidorm i els seus esdeveniments culturals i socials i de promoció, donada la seua popularitat i l’increment del turisme que ha hagut fins als nostres dies.

Més tard, en l’any, 1981 es va incorporar el codi postal, per especificar, segons un codi numèric, el destí de la correspondència. En el cas de Benidorm, aquest codi inicial va ser el 03500, on els caràcters 03 indiquen la província d’Alacant. Actualment, s’ha ampliat a tres codis per l’augment de carrers: 03501, 03502 i 03503. Este codi s’ha d’indicar sempre al destinatari i remitent de la correspondència perquè arribe correctament al seu destí. (Corregit, 2-11-2018).

Compartir en: