Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Associació Doble Amor ASSOC

El 8 de maig de 1970, i amb l’assistència de 16 persones, tingué lloc la reunió fundacional de l’associació al saló d’Actes del que aleshores es denominava sanatori Mare de Déu de Fàtima i actualment clínica Benidorm. Es va triar una junta directiva que tenia com a president Andrés Ventura González Lledó, vicepresident Marià Martínez Cruz, secretari Félix Marià Galán Pérez, tresorer a Jaume Botella Mayor i vocals a Francisco Bodeguero López i Victoriano Aracil Bernabeu. El Club dels Lleons va oferir una subvenció per tal de llogar un edifici i habilitar-lo com a centre de pedagogia terapèutica per a xiquets discapacitats. Es va llogar un xalet a la zona on actualment estan els jutjats i va començar a funcionar l’any següent amb dues professores i vuit alumnes.

El centre de pedagogia terapèutica es mantenia amb les quotes dels socis, 500 ptes. mensuals, que resultaven insuficients. En març de 1972, els membres de la junta gestora sol·licitaren un crèdit personal i van comprar el xalet on radicava la seua seu. Però molt prompte va esdevenir insuficient a causa de l’increment de sol·licituds, i l’associació es va veure obligada en 1974 a vendre el xalet i adquirir per 7.300.000 ptes. un terreny de 32.210 m2 en la partida de la Lloma. Els crèdits bancaris tingueren com avalistes els membres de la junta i això va permetre que el 1975 s’inaugurara el primer edifici del centre, seu de l’associació.

Les dificultats econòmiques obligaren a vendre 15.000 m2 de terreny per obtenir finançament. Per idèntica causa, es va obrir el 1978 el Bingo Doble Amor que amb els seus ingressos finançava el dèficit generat pel centre Doble Amor. De tota manera, l’any 1983 s’adjudicà la seua explotació a l’empresa Bingo Plaza, la qual donava a canvi el 0,5 % dels seus ingressos a l’associació.

El 1979, es va construir la segona fase de l’actual centre i els locals es destinaren a una nova iniciativa: el centre ocupacional per a minusvàlids majors de 18 anys, que inicià la seua activitat a l’any següent amb 16 jóvens. La complexitat i el volum de treball recomanaren professionalitzar l’organització i es contractà un director gerent que gestionara l’associació. Una altra iniciativa va ser la posada en funcionament d’un centre especial d’ocupació, tot donant als minusvàlids un treball remunerat que permetera la seua integració social.

Actualment, l’Associació Doble Amor de Pares de Minusvàlids Psíquics de Benidorm és una associació sense ànim de lucre que des de la seua fundació dedica la seua activitat a les persones amb minusvalideses psíquiques de la Marina. Va ser declarada d’utilitat pública pel consell de ministres de 14 d’agost de 1979. La seua seu social es troba a la partida la Lloma.

L’objectiu principal de l’associació és, d’acord amb els seus estatuts, procurar que la persona amb minusvalidesa psíquica gaudeixca de tots els drets inherents a l’ésser humà: educació, rehabilitació, desenvolupament de les seues capacitats, etc. Es tracta de preparar-la per a la màxima integració social possible i per a la seua rehabilitació personal.

L’associació fa tot el que és possible perquè el minusvàlid reba una formació especialitzada integral, que desenrotlle coneixements i habilitats pràctiques per tal de possibilitar la seua incorporació activa al món laboral remunerat, tot procurant alhora que el treball siga digne, socialitzador, formatiu i gratificant.

La realització personal i la integració social que es pretén assolir per a les persones minusvàlides va molt més enllà de la seua inserció en l’activitat laboral. Es pretén també que el minusvàlid tinga en aplegar a l’edat adulta:

 

  1. a) La possibilitat de mantenir una vida independent i autònoma segons les seues capacitats individuals.
  2. b) L’aprofitament del seu temps lliure amb plena integració en el seu medi social.
  3. c) Facilitar la seua educació i formació continuada.

 

L’òrgan de govern de l’associació és l’assemblea general de socis que elegeix una junta directiva de 10 membres: president, vicepresident, secretari, tresorer i sis vocals. Cal destacar la dedicació de l’actual president, Casimiro Vila Esteban, el qual en el present moment (any 2002), exerceix el seu càrrec durant 26 anys consecutius. Són també membres actuals de la Junta: Rosa Barceló Martorell, Pablo Soler Llinares, Manuel Santamaría Buforn, Vicent Sebastià Lloret, Juan Recobenis Valera, Tomàs García Caselles, Salud Martín, Margarita Campello Esclapez i Matías Pérez Such. Una figura important en l’organització és la del director-gerent, Bartolomé Munera Oliver va ocupar el càrrec durant 19 anys i després de la seua jubilació va ser elegit vocal per unanimitat en una reunió extraordinària de l’assemblea.

Aquesta junta té com a principals tasques:

 

  1. a) Marcar les orientacions per tal de complir els objectius socials de l’associació i posar els mitjans i procediments per al seu assoliment.
  2. b) Organitzar i dirigir els serveis i el personal de l’Associació.
  3. c) Realitzar tota mena d’actes i negocis jurídics, fins i tot els de disposició i gravamen dels immobles.

L’Associació disposa des de 1974 d’un terreny de 17.210 m2 on estan ubicades les principals dependències, que són les següents:

             – Aules d’educació especial

            – Centre ocupacional Doble Amor (tallers)

            – Granja avícola Doble Amor, que és un centre especial d’ocupació.

            – Llavanderia industrial Doble Amor, també centre especial d’ocu   pació.

            – Piscina coberta climatitzada i gimnàs.

            – Cuina i menjador.

            – Zona ajardinada i pistes esportives que ocupen 13.715 m2.

 Les aules d’educació especial foren les primeres estructures creades per l’associació en 1971 i amb elles es volia compensar la inexistència de mitjans oficials al municipi de Benidorm per a l’educació dels xiquets i xiquetes amb minusvalideses psíquiques. Una ordre ministerial de 27-2-1976 autoritzava l’associació a crear un centre privat d’educació especial amb sis aules. Actualment, hi ha dues aules que tenen un concert amb la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana. La plantilla docent està formada per dues mestres d’educació especial, un psicòleg i una cuidadora. Els alumnes disposen d’un servei d’autobús i de menjador subministrat per l’associació.

El centre ocupacional es va crear en 1980 per tal de donar continuïtat a la formació dels jóvens minusvàlids quan als 18 anys finalitzen la seua etapa educativa. En aquest sentit, els ofereix un variat conjunt de programes de formació, tant individuals com col·lectius, que possibiliten una més gran autonomia personal i per tant una integració laboral i social. Actualment, està format per quatre tallers on reben formació 40 persones en edat laboral amb minusvalidesa psíquica. Pel que fa a les àrees de treball per a la seua formació se segueixen les directrius de l’Associació Americana de Retard Mental. El centre ocupacional està concertat amb els serveis socials de la Generalitat Valenciana que atorga subvencions per al seu manteniment. El personal que l’atén està format per un director, un psicòleg, quatre monitors i una cuidadora. El centre ocupacional és membre actiu de les organitzacions següents: UPAPSA (Unió Provincial d’Associacions Pro Minusvàlids d’Alacant), COPAVA (Coordinadora de Centres Ocupacionals de la Comunitat Valenciana), FECOVA (Federació d’Associacions Pro Minusvàlids de la Comunitat Valenciana) i FEAD (Federació Empresarial d’Entitats Titulars de Centres i Serveis d’Atenció a Persones Minusvàlides de la Comunitat Valenciana). També oferta servei de menjador i transport amb dues rutes: Benidorm-La Vila Joiosa i Benidorm-Altea-Alfàs-La Nucia-Callosa-Calp.

El centre ocupacional ha participat en competicions esportives i atlètiques d’àmbit provincial, comunitari, estatal i internacional. El grup d’atletisme entrena setmanalment al poliesportiu municipal de Benidorm. En les jornades organitzades per l’UPAPSA ha obtingut diverses medalles i en les organitzades a nivell estatal per ANDE va obtenir l’any 1986 el primer lloc en futbol. L’any 1992, va ser l’únic representant d’Espanya en les Olimpíades de l’Organització Vivil de Noruega. L’any 1999, el centre ocupacional va organitzar les Jornades Esportives d’UPAPSA amb la categoria de Campionat Autonòmic d’Atletisme per a Minusvàlids. S’implicaren diverses institucions de Benidorm, tot destacant els jóvens de l’IES Pere Mª Orts i Bosch. Hi assistiren més de 1.000 persones i participaren 700 atletes minusvàlids.

També ha desenvolupat el teatre. En una primera etapa, dos membres del Centre Dramàtic de Benidorm prepararen una obra amb els alumnes del centre ocupacional i va ser representada primer als locals de Ciutat Patricia i després a Alcoi.

També ha funcionat durant uns anys un grup de música. Sota la direcció d’un jove músic es creà un grup musical que interpretava peces originals d’estil pop. Va participar en diversos festivals, tot destacant la seua intervenció durant dos anys consecutius a Noruega.

Finalment, cal destacar que el centre ocupacional ha organitzat moltes excursions i visites a llocs molt diversos, tot participant, de forma voluntària, en campaments d’estiu.

Una iniciativa molt interessant de l’associació és la creació de dues empreses encarregades de donar treball remunerat digne als minusvàlids psíquics quan han acabat el seu període de formació. Els contractes són similars als de qualsevol treballador, tot incloent l’alta en la Seguretat Social. El que diferencia els treballadors minusvàlids dels vàlids és que aquells realitzen només unes tasques molt concretes, i si per alguna circumstància no tenen possibilitat de realitzar-la no en fan una altra. Això implica una menor productivitat del treballador minusvàlid i suposa un nou repte per als organitzadors. Als seus inicis, la major part dels treballs eren manuals i els rendiments no eren suficients per la qual cosa hi havia un perill real de fallida i de tancament dels centres d’ocupació. Per una altra banda, els seus productes havien de tenir qualitat per tal de ser comercialment competitius i que l’empresa generara ingressos. Ambdues dificultats només podien ser compensades amb una forta inversió en maquinaria moderna per a la mecanització de la major part del procés productiu.

El 1981, es va crear el Centre Especial d’Ocupació dedicat a l’activitat avícola. Es va construir una nau de 1.125 m2 i es va iniciar l’activitat amb tres treballadors minusvàlids i un encarregat, dedicant-se a la cria de pollastres d’engreixar, però posteriorment, a causa de les queixes dels veïns, es passaria a la cria de gallines ponedores. L’any 1998, es va remodelar la granja gràcies a subvencions oficials i de l’ONCE i es va automatitzar la major part de les activitats. Açò permet que huit persones minusvàlides mantinguen 20.000 gallines ponedores que produeixen cada dia unes 1.600 dotzenes d’ous que es vénen a establiments d’hostaleria i comerç de la comarca. El repartiment es fa amb un vehicle propietat del centre.

El 1983, es va crear el segon centre especial d’ocupació dedicat a llavanderia industrial amb vuit treballadors minusvàlids que rentaven la roba d’alguns restaurants i hotels. El 1986, les queixes dels veïns a causa del soroll de les màquines i l’increment del volum de comandes rebudes obligà a eixamplar les instal·lacions i abandonar el local de 240 m2 llogat a Benidorm (carrer de Salamanca) i s’hi instal·là als locals de l’associació. El 1992, amb ajuda financera de la Direcció General d’Ocupació i Cooperació, es va construir una nau de 510 m2 per a la llavanderia industrial Doble Amor, es va adquirir nova maquinària i es va ampliar el nombre de clients, amb la qual cosa es crearen més llocs de treball per a minusvàlids. Passat poc més d’un any de la seua remodelació, un curtcircuit en una màquina assecadora va provocar un incendi que va destruir el local i les màquines que encara estaven sense pagar. Les pèrdues directes van superar els 31.000.000 de ptes. i l’associació va quedar en una situació econòmica crítica. Va haver de sol·licitar una hipoteca de 45.000.000 de ptes. que va ser assumida en els seus terminis de pagament per la societat Bingo Plaza. Actualment, la llavanderia té una plantilla de 60 treballadors, llava 8.000 kg. de roba diaris i disposa de 2 camions i 2 furgonetes per a l’arreplegament i repartiment de la roba.

El finançament, que implica el funcionament de tot el centre, i especialment la mecanització dels centres d’ocupació, ha estat i és actualment, el gran problema de l’associació. El resol amb imaginació, voluntat i ajudes públiques i privades.

Les subvencions oficials han estat una part dels seus ingressos i s’han rebut per un percentatge del total de despeses. L’Ajuntament de Benidorm ha col·laborat des dels inicis amb una subvenció anual. Les quotes dels pares en són una altra font d’ingressos. Actualment, paguen 11.500 ptes. mensuals per alumne del centre ocupacional i 5.000 ptes. per alumne de les aules d’educació especial. Finalment, estan els ingressos de la societat Bingo Plaza.

Malgrat tots aquests ingressos, hi ha dèficit i l’Associació organitza diversos esdeveniments per tal de recaptar fons: una festa anual als jardins del centre Doble Amor, un festival al Benidorm Palace, etc. Hi ha prevista una campanya de captació de socis col·laboradors per tal d’estabilitzar la seua activitat econòmica.

Finalment, cal assenyalar que els centres especials d’ocupació són empreses i per tant són autosuficients en ingressos i despeses. A més, reben subvencions oficials per la contractació de treballadors minusvàlids. El superàvit, si n’hi ha, es destina a reinversió per a generar més llocs de treball.

L’Associació Doble Amor projecta eixamplar les seues activitats. Hi ha un projecte perquè els tallers ocupacionals passen a atendre 56 persones front a les 40 actuals. També està en projecte una residència de minusvàlids que per orfandat o qualsevol altra circumstància no puguen ser atesos pels seus familiars. Es complementarà amb habitatges tutelats on els minusvàlids podran posar en pràctica tot el que han deprés sobre autonomia personal i aprofitaran per a una millor integració social.

Compartir en: